Woznica24.pl - wynajem samochodów dostawczych Kraków
producent oświetlenia

Ryż preparowany jawor

Ryż preparowany

Od najmłodszych lat towarzyszy nam ryż preparowany. Inna jego nazwa to ryż dmuchany czy też parboiled i powstaje w procesie poddania białego ryżu działaniu pary wodnej w środowisku o niesłychanie wysokiej temperaturze. Jeszcze wiele lat temu była to szalenie znana przekąska zwłaszcza ze względu na swoją niską cenę. Współcześnie tymczasem częściej możemy zastać ryż preparowany w formie wafli ryżowych, które są fenomenalnym zastępnikiem pieczywa. 
Zarówno szkraby jak i dorośli ubóstwiają konsumować ryż preparowany głównie na imprezach domowych albo przy okazji seansów filmowych. Czy jest coś, co wciąga bardziej od pojadania smacznego i nietuczącego ryżu preparowanego? 
W 2012 roku świat obiegła informacja, że naukowcy udoskonalili w dużym stopniu proces preparowania ziaren ryżu, dzięki czemu udało się pozyskać dużo bardziej odżywczą jego formę. Nowa forma ryżu preparowanego jest trzy razy bardziej sowita w białko oraz zawiera dużo więcej wyśmienitych dla organizmu związków. Wedle zrelacjonowanych badań nowy ryż preparowany zawiera około trzy razy więcej białka i aż osiem razy więcej zdrowego błonnika. Na domiar tego w jego składzie wyszukamy też wapno, żelazo, cynk oraz inne mikroelementy, których brakuje w typowym ryżu. Taki nowo odszukany ryż preparowany stał się kapitalnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek oraz batoników. Dzięki swoim dorodnym właściwościom ryż ten mógłby być także idealną przekąską sprzedawaną w sklepikach szkolnych. Jego walory smakowe bezustannie pozostały bez zmian, natomiast dużo lepiej wpływa na organizm młodych ludzi.
Od wielu lat w naszej kuchni jesteśmy w stanie spotkać potrawy, w których wykorzystany jest ryż preparowany. Jedną z najczęściej spotykanych są słodkie przekąski w postaci tzw. szyszek. Ten rozkoszny przysmak ma swoich wielbicieli na całym świecie, a wykonywany jest przeważnie w okresie przedświątecznym. Jako że z wyglądu przypomina szyszkę ma podwójne wykorzystanie- jest dobrą a w dodatku pożywną przekąską, a jeśli przymocujemy do niej malutki zaczep, możemy bez kłopotu upiększyć w takie szyszki naszą choinkę.
Ażeby samemu przyrządzić szyszki z ryżu preparowanego potrzebujemy oprócz samego ryżu jeszcze masło i masę krówkową albo kajmak. Samo przygotowanie jest dziecinnie łatwe i z pewnością poradzi z nim sobie nawet laik. Kiedy w rondelku rozpuścimy już masło, dorzucamy masę krówkową czy też kajmak, a potem podgrzewamy na małym ogniu wolno mieszając. Po uzyskaniu jednolitej gęstości wsypujemy ryż preparowany i w dalszym ciągu wolno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Zestawiamy z kuchenki a kiedy masa lekko się ostudzi modelujemy szyszki. Ta banalna w przyrządzaniu przekąska wzbogaci każde spotkanie z przyjaciółmi.


Możliwość komentowania jest wyłączona.

Międzyzdroje